Све спремно за рушење Смедеревске тврђаве због дивље градње, јер Ђурађ Бранковић није имао дозволу

СМЕДЕРЕВО – Рушење Смедеревске тврђаве заказано је за понедељак у 06.00 часова након што су градске власти утврдиле да је овај објекат изграђен без грађевинске дозволе.

На месту бесмислених камених зидова биће изграђено Смедерево на води (фото: sr.wikipedia.org/Pudelek)

Како је установљено, деспот Ђурађ Бранковић, пре почетка изградње тврђаве која је започета 1428. године, није прибавио потребне дозволе за градњу. У међувремену ни он, нити било ко други у његово име није поднео захтев за легализацију објекта, те ће сада коначно он бити срушен, чиме ће бити исправљена вишевековна неправда.

По речима историчара Радивоја Радића, деспот Ђурађ је недостатак грађевинске дозволе “покушао да забашури неким чудним датумом”.

– На тврђави је написао да је изграђена 6938. године, што је створило забуну и пометњу. Тако да је питање када је она стварно саграђена и да ли је уопште саграђена. Ако је саграђена, онда је то било нелегално. Јер, можда је и постојала нека дозвола, али је важила тек пет и по хиљада година касније, па је деспот одлучио да промени календар. У сваком случају, реформа календара није успела, али је ето, видите, процес око дивље градње трајао шест векова – истакао је Радић.

Како је најавила градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, донет је нови урбанистички план којим је предвиђена градња велелепних објеката на месту нефункционалних зидина од камена.

– Овде ћемо изградити Смедерево на води – најавила је она.

Аутор: Давид Штрбац

Прочитајте још:

Комунална полиција ће хапсити Београђане који не могу да докажу како су од куће доспели у други део града

Аватар Велибора Џаровског купио први апартман у Београду на води!

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *