Он је први атеиста који ће бити проглашен за свеца: „Црногорцима је српску вјеру наметнула моћна Србија окупирана под Турском“

ТИТОГРАД – Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић биће први атеиста, након светог Јосипа радника, који ће бити проглашен за свеца, најавио је јуче лидер Црногорске православне цркве Мираш Дедеић. „Али, ако спроведе идеју одузимања имовине Српској православној цркви и њеног додељивања црногорској, прогласићемо га још за живота, чиме ће бити апсолутни рекордер у брзини добијања статуса свеца“, казао је он.

Видите како је Мило намазан, то је од светог мира, каже Мираш (фото: Н1/Јутјуб скриншутс)

Ово је поглавица црногорске цркве изјавио на свечаности прославе партизанског устанка у Црној Гори, на коју је стигао изударавши успут неколико старица које су се нашле сувише близу његовог штапа.

Дедеић је на почетку скупа поздравио присутне припаднике СУБНОР-а Црне Горе и благословио комунистичке вође које су након Другог свјетског рата „дале и душу и тијело, а посебно душу, за уништење Српске православне цркве“.

Св. Јосип радник (фото: Јутјуб скриншут)

– Један велики атеиста, Јосип радник, проглашен је за светитеља, а ускоро ћемо добити и светог Мила атеисту. Јосип је први атеиста проглашен у католичкој, а Мило ће бити први у православној, и то црногорској цркви… Истина, све ће то ускоро бити једно… Но, обојици можемо да захвалимо на сузбијању хегемоније Српске православне цркве и што је један започео, други има прилику да доврши. Али Мило има прилику и да буде апсолутно први у једноме, а то је да буде анатемисан… хиротонисан… овај, хоћу рећи канонизован за свеца и прије физичке смрти. Уосталом, на њему се већ виде знаци светости, по њему тече свето миро, видите како је намазан. То значи да мироточи, или можда боље рећи милоточи – казао је Мираш.

Он се и нашалио у вези сопственог лапсуса појаснивши да није страшно бити ни анатемисан, јер, ево, и он сам је анатемисан „па никоме ништа“.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић захвалио се на почасти која му је учињена.

– Нијесам вјеровао да ми може припанути оваква част, а како бих и вјеровао кад нијесам вјерник. Све сам ово постигао самопријегорним радом, и у интересу Црне Горе, а не због интереса неки страних служби притиснут наводним пријетњама тужбама због некаквога шверца дувана, како ми спочитавају – истакао је Ђукановић.

Како је рекао, јасно је као дан (али не као подгорички лист Дан) да је Црногорска православна црква била кроз историју аутокефална, иако се никада није формално тако звала, и иако јој нико није признао ту аутокефалност.

– Па ни сада јој нико не признаје ту аутокефалност, па је ипак аутокефална, као што видите. Тако да то није проблем – поентирао је Ђукановић.

Он је разјаснио да је раније постојала Зетска епархија, па Цетињска митрополија и архиепископија, и да све то указује на назив који имамо данас – Црногорска православна црква.

– Јесте да у тим старим називима нема ни Црне Горе ни цркве, већ Зете, Цетиња, епархије, митрополије, али све су то објаснили наши врсни историчари цркве попут Шерба Растодера и других. Док се није усталило име Црне Горе и Црногораца, ми смо се у националном смислу звали Дукљанима и Зећанима и свакако друкчије, само не Србима. А послије тога смо се звали Србима само у вјерском смислу, мада смо имали аутокефалну црногорску цркву. То је логично, изјашњавате се као Срби по вјери, а аутокефални сте, и по народности сте Црногорци. Шта ту није јасно? Ми смо примили српску вјеру, али смо имали аутокефалну црногорску цркву. Све је тако логично. Сад ћете рећи, јес, како не, српске земље све биле окупиране, све под Турцима и Аустријанцима, и сад моћни окупирани Срби наметали другим народима српску вјеру. Али, јесте, баш тако је било, вјерујте ми на ријеч – куне се Ђукановић и додаје да он као атеиста не може бити ни Србин по вјери, већ је чисти Црногорац.

Он је нагласио да Црногорци никада нијесу били Срби нити српског рода, а све што пише у историјским књигама, па и код Његоша је „тадашња пропаганда и фалсификати моћне окупиране Србије“.

– Уосталом, причамо различите језике са Србима и ништа се не разумијемо. А она четири оцила са капе црногорске су нам Срби намјерно украли и проширили свуда куда живе и прогласили за четири „С“, само зато да би и нас једном прогласили својима, али око тога ћемо се обрачунати касније – казао је Ђукановић.

Он је рекао да се неће одрећи атеизма, чак ни кад постане светац, али да ће свратити понекад у неки од прекњижених храмова ЦПЦ да одмедитира.

А овдје можете погледати и доказе да је црногорска црква била аутофекална и да Црногорци никад нису били Срби.

Аутор: Блажо Водочеп

Прочитајте још: 

Mило Ђукановић се одрекао сина јер га је добио док је био Србин

Скупштина Црне Горе поништила брак кнегиње Зорке са Петром I Карађорђевићем

ЕКСКЛУЗИВНО: Црна Гора напушта Балкан!

Почели Дани хумора у Црној Гори: Мило најавио борбу против организованог криминала и предао се

Мило Ђукановић размишља о увођењу вишестраначког система у Црну Гору

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *