Одмах по најави казни за буку у становима, зле комшије прислониле уво на зид не би ли пријавиле неки шум

БЕОГРАД – Након најаве да ће до краја јуна бити усвојена одлука о драконским казнама за прављење буке у становима у Београду, зле комшије су већ прислониле уво, или још боље чашу између ува и зида, не би ли чуле неки шум у суседном стану који би могли да пријаве комуналној полицији.

Пријавити сваки шум код комшије, то није само право већ и обавеза сваког савесног станара (илустрација: Пријатељи скриншут)

Како су нам рекли у комуналној полицији, већ првих дана од најаве драконских казни људи су почели да пријављују свакојаке шумове које чују у зградама у стану до њиховог.

– Лајање паса, крештање папагаја, мукање крава, сквичање свиња и њакање магараца је само део проблема. Ту падне па зазвечи неки лонац, испадне и сломи се чаша, оду лежајеви машини за веш, поклиза се неко у кади и сломи руку, па мора да плати казну због буке, мада неки сломе врат и умру да би избегли плаћање… Кажњиво је и шкрипање кревета комшије током секса, према томе, подмажите кревете и, без гласова, не сме ни уздах да се чује. Цврчак вам је улетео у стан, ви сте одговорни што комшији ствара буку, истерајте га иза ормана. Детету је пукао балон, комшије су се узнемириле, мислиле да је бомба, имали смо и таквих случајева. Цури вам вода непрестано из водокотлића у шољу, пре него што то поправите, платићете казну – набрајају у комуналној полицији казне које иду и до 100.000 динара.

Како кажу, комшије често имају лаган сан и осетљиве уши, па сваки шум може бити чут, посебно у новоградњи, јер се у последње време преградни зидови праве од ригипса, шперплоче или мало јачег картона.

– Један старији Београђанин је помоћу чаше ослушкивао комшијски зид и констанстовао да се стално понавља исти шум. Пријавио је случај, а на крају се испоставило да му је то шум на срцу, и ето, то му је спасило живот. Видите како прислушкивање комшија може бити корисно. А пријављивање сваког шума није само право, већ и обавеза сваког савесног станара зграде. Није ваше да мерите децибеле, ви пријавите, а ми ћемо доћи да утврдимо висину казне – кажу у комуналној полицији.

Међутим, они још једном понављају да драконске казне још нису ступиле на снагу, па поручују станарима да је покажу мало стрпљења јер је можда боље да комшије пријаве тек након њиховог пооштравања.

– Тако ће и вашем комшији бити теже да плати, због чега ћете и ви бити задовољнији, а и у буџет града ће се слити више новца, па ћемо и ми бити задовољнији – истичу комуналци.

Аутор: Давид Штрбац

Прочитајте још:

Комунална полиција ће хапсити Београђане који не могу да докажу како су од куће доспели у други део града

Власти у Београду одустале од идеје да возачи временом одустану од вожње кроз нову пешачку зону која је требало да никне

Ускоро обавезна регистрација бицикла

 

 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *