ОВУ ИЗМЕНУ НИСТЕ ЗНАЛИ: Купљено месо морате превозити до куће у фрижидеру, иначе ће га полиција одузети

БЕОГРАД/СРБИЈА – Случај одузимања роштиљског меса из гепека једног возача у Прокупљу, открио нам је још један аспект строжије контроле безбедности саобраћаја која је била најављена за прву недељу априла, и једну, досад непознату измену и допуну Закона о безбедности саобраћаја која се тиче меса купљеног у супермаркету, бакалници или месари. Наиме, уколико сте купили свеже месне или млечне производе који су кварљиви, обавезни сте чувати их на адекватној температури на путу од продавнице до куће, иначе ће вам их полиција одузети.

Најбоље је да фрижидер увек носите са собом, јер шта ако налетите на неке акцијске цене (фото: pixabay.com)

Тако одређене производе више не можете носити само у кесама, већ их морате спаковати у преносиви фрижидер који мора бити расхлађен на адекватну температуру. Ту спадају говеђи одресци, коњски врат и копито, свињске ногице, буткице, коленице, потколенице и доколенице, јарећа брада, јагњеће бригаде, пилећи батаци, карабатаци и бело месо, изнутрице, свежа риба (од шарана преко јегуље до сома), потом саламе, шункарице, виршле, сафаладе, пљескавице, ћевапи и слични месарски производи, те млечни производи попут јогурта, павлаке, милерама, кефира и млека у кесицама.

Ветеринарски инспектор Ђорђе Пузигаћа каже за наш портал да месо које је провело више од сат времена ван фрижидера мора бити одузето, да не би изазвало масовни помор становништва, „као што никад није било случајева, али може да се деси“.

– Превожење меса и осталих кварљивих производа само у гепеку аутомобила није дозвољено, већ мора бити спаковано у преносиви фрижидер који мора бити прописно расхлађен. У том случају, фрижидер можете, по жељи, ставити у гепек или на задње седиште, то неће бити проблем. Такође, и пешаци који носе месо кући морају га носити у ручном фрижидеру – истиче Пузигаћа.

Он наводи да је саобраћајна полиција добила овлашћења да зауставља како возаче, тако и пешаке, како би проверила шта су куповали.

– Они могу да отварају ваше кесе и врше претресе, да виде да ли преносите месо или друге производе на безбедан начин. Уколико се такви, опасни производи нађу ван фрижидера, биће одузети – рекао је он.

На питање да ли треба да је прошло барем сат времена од куповине, што се може видети на фискалном рачуну, да би производи могли бити одузети, рекао је да не мора.

– Полиција не зна колико сте дуго ви то месо возили у колицима по супермаркету пре него што сте стигли на касу. Такође, ни колико вам још времена треба до куће и да ли ћете се успут још негде задржавати. Према томе, нема изговора, фрижидер морате имати. И најбоље је да га увек носите са собом, јер, шта ако вам искрсне нека акција, налетите на неко појефтињење, боље да вам је ту у руци – истиче Пузигаћа.

Он је најавио такође и измену закона о трговинама по којој ће супермаркети бити обавезни да на колицима имају по једну хладну комору за производе од меса и млека, како не би кренули да се кваре током боравка купца између рафова.

А како су нам рекли у Управи саобраћајне полиције, поменута измена Закона о безбедности саобраћаја уведена је још од новембра месеца, али је возачима и пешацима „гледано кроз прсте“ током зимског периода, „када потреба за фрижидерима у возилима и код пешака на улици није била у тој мери изражена“.

– Са доласком топлијег времена, саобраћајна полиција, осим што од  1. априла проверава да ли сте ставили летње гуме уместо зимских, има право да контролише и да ли превозите свеже месо и друге кварљиве производе на законом прописан начин. Она може користити и специјално обучене псе, истрениране да намиришу месо, како би установила да на путу од продавнице до куће нисте сакрили месо у специјалне бункере у возилу. Полиција ће зато имати овлашћења и да на лицу места растави возило и утврди има ли у њему нелегалног превоза меса из продавнице – кажу у Управи саобраћајне полиције,Ц

На питање шта се ради са одузетим месом, речено нам је да се оно одмах носи на замрзавање те ће бити искориштено за роштиљање полицијских синдиката поводом 1. маја, затим за Дан полиције у јуну, а остатак ће аукцијски бити продат угоститељима за Сабор трубе у Гучи.

Аутор:  Панургије Чичамичић

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *