НОВА УРЕДБА ВЛАДЕ ЗОРАНА ЗАЕВА: Песма „Македонско девојче“ мења назив у „Северномакедонско девојче“

СКОПЉЕ – На предлог Министарства културе Републике Северне Македоније, Влада Зорана Заева донела је јуче уредбу да, у складу са Преспанским споразумом, опус под називом „Македонски песни“ промени назив у „Северномакедонски песни“ и измене све спорне речи у песмама. Тако ће се, између осталог, песма „Македонско девојче“ убудуће звати „Северномакедонско девојче“, јавља скопски дневни лист Нова Северна Македонија.

Кети Селимова и Ѓорѓи Желчески спремају песму “Северномакедонско девојче” (фото: Јутјуб принтскрин)

Северномакедонски министар за културу Асаф Адеми изјавио је да ће, у складу са тим, дует Селимова-Желчески морати да сними нову верзију ове песме.

– Тако, стихови „Македонско девојче, китка шарена“ и „Поубаво девојче од Македонче“, мораће се заменити стиховима „Северномакедонско девојче, китка шарена“ и „Поубаво девојче од Северномакедонче“ – рекао је Адеми.

Он објашњава да ће називи свих песама и стихови који садрже речи „Македонија“, „Македонци“ и „македонски“, бити замењени називима и стиховима који садрже речи „Северна Македонија“, „Северномакедонци“ и „северномакедонски“. Тако, песма „Каде сте Македончиња“, зваће се „Каде сте Северномакедончиња“, песма „Нема друга Македонија“ ће се вика „Нема друга Северна Македонија“, а у песми „Бисер балкански“, стих „Има една Македонија“, биће замењен стихом „Има една Северна Македонија“.

– Једино назив песме „Александар цар македонски“ биће изузетак и неће бити мењан, јер је он стварно био цар македонски, а не северномакедонски – рекао је Адеми.

Такође, министар је казао да је музичкој групи „Македонија“ аутоматски промењен назив у група „Северна Македонија“. Он је најавио и да ће на свим плочама, касетама и компакт дисковима са спорним речима, стари омоти и налепнице морати да буду замењени новима, односно да се преко неисправних назива прелепе нови, исправни.

Аутор: Благој Делчевски

Прочитајте још:

Албанци траже проглашење Западне Северне Македоније! Али, чекајте, то није све
Меркел: Немци су највише допринели антифашистичкој борби
Експерти тврде: Ванземаљци лагали да не постоје

На изложби о Чича Дражи биће изложен и Радош Бајић

Гуча: Веља Илић проглашен за највећу трубу

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *