НИ МАМА, НИ ТАТА: Брнабићка у проблему, нема право на плаћено одсуство због рођења детета њене партнерке

БЕОГРАД – Еуфорија око порођаја Милице Ђурђић, девојке српске премијерке Ане Брнабић, достигла је данас врхунац рођењем дечака Игора, а медије су преплавиле лажне вести да је премијерка добила сина. Јер уколико је то тачно, премијерка има законско право на до пет дана плаћеног одсуства због рођења детета, што је право које има сваки новопечени родитељ. Она на то право може да полаже право уколико је отац (или бар неки родитељ) детета, а да ли је то тако, за НП портал говоре стручњаци из области брачног права и биологије.

Ана Брнабић детету не дође ништа посебно, ни са биолошке, ни са правне стране (фото: Јутјуб скриншут)

Брачни аналитичар Мира Мајић наводи да отац добија право на плаћено одсуство, јер мајка сама по себи има право на породиљско одсуство.

– Теоретски може бити и обрнуто. Видели смо Шварценегера како се порађа у филму, тако да нас Холивуд учи да и мушкарац може изнети трудноћу и породити се. У таквом случају би мајка могла да добије плаћено одсуство, а мушкарац породиљско. У сваком случају, Брнабићева би морала бити или отац или мајка детета да би добила плаћено одсуство – истиче аналитичарка.

Биолог Стеван Шишкић каже за наш портал да премијерка са биолошке стране није постала ни тата, ни мама.

– Премијерка није родила дете па тиме није постала мама, а није га ни „сочинила“ што би се рекло, па тиме, са биолошке стране, она није родитељ. То значи да му није ни отац, ни мајка, а такође му није ни баба, ни деда, ни тетка, ни ујак, ни стрина, шурак, свекрва или снајка. Отац детета је мушкарац који је осеменио Милицу природним или вештачким путем, а иначе, и за један и други метод најчешће је потребно више покушаја. Према томе, Милица је једина мама детета, а премијерка детету није ништа посебно – објашњава Шишкић.

Но, ако премијерка Брнабић није биолошки отац детета, остаје питање да ли је она то правно, што објашњава Мајићева.

– За дете рођено у браку сматра се да му је отац онај ко је супруг мајке, уколико се не докаже супротно. У Србији не постоје геј бракови, већ је овде у питању ванбрачна заједница две невенчане супруге, што такође не постоји у нашем законодавству, већ и невенчани пар мора бити различитог пола. Тако Ана Брнабић овом детету не може бити ни мајка, а још мање отац. Исто тако, није му ни очух, ни маћеха. Такође, гејевима није дозвољено усвајање деце. Тако да премијерка не може постати ни отац ни мајка детету ни по овом основу, јер га не може усвојити – наглашава Мира Мајић.

Она каже да се из свега може извући само један закључак – да премијерка Ана Брнабић није постала родитељ.

– То значи да она нема право на плаћено одсуство – поентира наша саговорница.

Наш портал оштро осуђује медије који шире сензационалистичке лажне вести, попут ове да је  премијерка постала родитељ, отац, мајка или томе слично. Уосталом, такво нешто се може проверити простим увидом у извод из матичне књиге рођених, где малом Игору нећемо наћи име Ане Брнабић ни као оца, ни као мајке детета.

Надамо се да ће са овим престати тенденција ширења лажних вести, а малом Игору желимо да буде здрав, насмејан и да кад порасте користи парфем „Стр8“.

Аутор: Давид Штрбац

 

Поделите

2 Коментара

  1. Dragoslavic oдговор

    -мама, види, имам три сисе!
    -ма боли ме ку***, видиш да се тата порађа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *