Меркел: Немци су највише допринели антифашистичкој борби

БЕРЛИН – Немачка је током Другог светског рата одиграла кључну улогу у борби против нацизма и фашизма, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Ангела Меркел истакла заслуге војника Трећег Рајха у борби против фашизма (фото: Јутјуб скриншот/НП)

Реагујући на изјаву Колинде Грабар Китаровић, коју је хрватска председница дала у Пољској поводом прославе 80. годишњице почетка Другог светског рата, Меркелова је рекла да Павелићева НДХ јесте дала допринос антифашистичкој борби, али ни близу ономе који је дао Трећи Рајх.

–  Милиони Немаца дали су своје животе у борби против нацизма који је пропагирао Аустријанац Адолф Хитлер. Сви су убеђени да је Немачка анектирала Аустрију, а заправо је Аустрија анектирала Немачку, како би, прикривено, преко наших леђа спроводила нацистичку политику, чему су се Немци супротстављали све време рата – истакла је Меркелова.

Она наглашава да су немачки војници присилно регрутовани од Аустријанца.

– Ипак, они су успели да опструишу напад на Русију, тако што су намерно гинули на руском фронту и тиме одбијали наређења Аустријанца да освоје СССР. Иста стратегија примењена је и приликом искрцавања савезника у Нормандији, где су Немци свесно гинули, како би дозволили савезницима напредовање – објаснила је Меркелова.

Она је рекла да су Немци на крају дозволили освајање Немачке, јер је то био једини начин да се ослободе нацистичког аустријског режима.

– Немци су не само дали милионе живота у тој антифашистичкој борби, већ и пристали на цепање Немачке. Куд ћете веће жртве од тога – упитала је Меркелова.

Аутор: Давид Штрбац

Прочитајте и ово:

Истрани се не сећају како им се Хрватска припојила, повјесничар објашњава: Хрватска је била „лаки лузер“ Другог светског рата
Меркелова запретила Русији новим санкцијама уколико Украјина прекрши споразум из Минска
СКАНДАЛ: Колинда била у вези са Хрватом који је заправо Хрват
Путин достигао Вучићеву популарност

Поделите

Један коментар

  1. Karlo Svoboda oдговор

    Пачја школа
    Хрватска председница изненада је, а да тога није ни свесна, дала свој неки допринос историјској науци!? Оно што већина гледа и тако види код ње је другачије. Није све како очи виде. Тако је она указала да види и другу страну историје. Једним оком гледа у праву а види другу. Разроку историју. То је управо она непозната историја коју слободно интерпретира госпоја КГК. Учио је не учио од среде до петка она неће маћи даље од почетка. Ето таква (м)ученица може бити не само у пачјој школи него и на челу државе. Не сваке. Наравно! Хрватске дакако!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *