Истрани се не сећају како им се Хрватска припојила, повјесничар објашњава: Хрватска је била „лаки лузер“ Другог светског рата

ПУЛА – Након што је председник Европског парламента Антонио Тајани употребио израз „италијанска Истра“ и „италијанска Далмација“, Удруга „Истарско прољеће“ из Медулина у свом „приопћењу за тисак“ изразила је подршку таквом ставу италијанског дипломате и затражила да се Истранима призна право да италијанску кухињу представљају као своју, пише пулски лист Слободна Истра.

Грађани Истре огорчени јер им се не признаје право франшизе на италијанску кухињу (фото: Гугл мапе скриншут)

У саопштењу Удружења наводи се и да не знају ко им је „закухао припајање Хрватској“. Они се питају како је могуће да је Хрватска, која је остала до краја Другог светског рата савезник нацистичке Немачке, и као таква поражена, била награђена увећањем територије, и све то на рачун Италије, земље која је капитулирала још 1943. године и тиме се повукла из савезништва са Немачком.

„Умјесто да останемо под окриљем `мама мие` Италије, ми грађани Истре осуђени смо постати дио Хрватске, и тиме спријечени, како у иноземству, тако и у туземству, поносити се пицом, пастом и осталим куханим и фриганим талијанским јелима“, сматрају у удружењу „Истарско прољеће“, и изражавају наду да им Европски парламент ипак „неће занијекати талијанско подријетло“ .

О томе како је дошло до истргнућа Истре од Италије и припајања Хрватској, за Слободну Истру су покушали да објасне хрватски историчари, мада су и они изразили опречна тумачења.

Повјесничар Хрвоје Класић, експерт за историју бивше Југославије, потврђује да је „точно да је фашистичка Италија капитулирала 1943. године, а усташка НДХ судјеловала на страни Њемачке до самога конца рата 1945. године“, али истиче да се управо у томе крије одговор на истарско питање.

– Хрватска је останком у рату до самог конца стекла титулу укупног побједника међу пораженима, могли би рећи „лаки лузера“, и тиме добила право бирати одређени териториј који би могла припојити. Тако је се Хрватска одлучила за припојити већи дио Истре, док је мањи дио тог полуотока припао другопласираној домобранској Словенији. Тај териториј су узеле од Италије, која је највећи губитник међу пораженима, јер се она прва повукла из сукоба, не? Такођер, од Србије, као највећег “лузера” међу побједницима, Хрватска је узела и цијелу Барању – поентира Класић.

Он објашњава да су у овом рату важила правила попут оних из лопташке игре „између четири ватре“ и карташке игре „магараца“.

– У категорију поражених, правило је као „између четири ватре“. То јест, тко посљедњи остане у рату, тај је побједник. Хрватска је као посљедња, дапаче, ухватила „живу“ лопту, и одмах по концу рата се придружила побједничкој страни. А код категорија побједник у рату, пак, примјењује се правило „магараца“ –  тко посљедњи спусти карте, тај је „магарац“. Стога је Србија, што се тиче Еуропе, највећи губитник међу побједницима, јер је код ње Други свјетски рат најдуље трајао, још шест дана по капитулацији Њемачке – објашњава Класић.

Ипак, његов колега повјесничар Стјепан Лозо не слаже се да је Хрватска добила територијално проширење након Другог светског рата, већ, напротив, тврди да је она територијално сужена, и то буквално.

– Па погледајте само мапе из тога периода, и мапе сада, та све ће вам бит’ јасно. Хрватска је без двојбе изгубила барем половицу своје територије и можете и сами примијетити како је сада неприродно уска по сриједи, као да јој је нетко ставио стезник око струка. А како и неће, та, одузете су јој цијела Босна и Херцеговина и Бока Которска. Што се тиче Барање, то је била размјена територија са Србијом, којој смо препустили добар дио источног Сријема скупа са Земуном, а добили једну Барању која је некакво слијепо цријево, те смо и ту на губитку – огорчен је Лозо.

Он каже да је Хрватска добила Истру као компензацију што су „Талијани током рата држали дио Далмације који су морали потом вратити“.

– Но, Истра је мала утјеха за сав онај поменути териториј што је неовисној Хрватској отет након Другог свјетског рата – сматра Лозо.

Он је најавио и нову књигу у којој ће објаснити да Јасеновац никада није био логор, већ рехабилитациони центар,  санаторијум за лечење од болести зависности и бања са велнес програмом и салонима за масажу.

Аутор: Давид Штрбац

Прочитајте још:

СКАНДАЛ: Колинда била у вези са Хрватом који је заправо Хрват

Хрватска захтева од Србије да јој врати 400.000 Срба које је киднаповала из Крајине

 

 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *