ЕКСКЛУЗИВНО: Црна Гора напушта Балкан!

ПОДГОРИЦА – Влада Црне Горе и њен преćедник Мило Ђукановић, одлучили су се на радикалан заокрет у политици те земље. Како је одлучено, Црна Гора ће напустити Балканско полуострво, сазнаје Наша Патка.

Највјероватнији положај Црне Горе након напуштања Балкана (илустрација: НП/Гугл мапе скриншут)

Иако још није дефинитивно одлучено који ће географски положај она заузети након напуштања Балкана, највероватније ће у питању бити јужни дио Јадрана.

Преćедник Црне Горе Мило Ђукановић потврдио је за наш портал да је ова одлука донијета, и да је то учињено зато што Црна Гора “не жели више да буде дио заосталог Балкана”.

– Ми ћемо још видјети који ће бити положај Црне Горе на мапи свијета, али логично је да је смјестимо на излазу из Јадрана, испред Отрантских врата, пошто она нијесу довољно широка да прођемо кроз њих у Средоземно море. Ето, ко каже да је Црна Гора мала? Но, мислимо да је и ово добар стратешки положај, јер ћемо тако моћи контролисати улаз у Јадранско море, као и излаз из њега, а осим тога, и линија Бар-Бари ће бити далеко краћа – објаснио је Ђукановић.

Он је рекао да ће то помоћи развоју неразвијених средина, јер ће “и сјевер земље изаћи на море”.

– Са свих страна имаћемо морску обалу што ће повећати капацитет туризма у Црној Гори, пошто је југ земље већ крцат. Још ћемо видјети на коју страну ћемо окренути државу, да ли ћемо садашњи југ окренути ка сјеверу, западу или истоку, односно сјевер ка југу, истоку или западу, или сјеверозапад ка истоку, или југоисток ка сјеверојугу, али могуће је да из традиционалних разлога остане окренута као и досад – казао је Ђукановић.

Он је рекао да ће се разматрати и могућност да се ипак прође у Средоземно море, те заузме положај између Грчке и Сицилије, тако што би територија била подијељена на два мања острва, па онда поново сједињена унутар Средоземља.

– Већи проблем би био ако би нам циљ био да заузмемо неки положај у Атлантском океану, или негдје у Пацифику, јер тада треба проћи најприје кроз Гибралтар који је превише узак. Но, можемо тамо послати острва Мамулу и Госпу од Шкрпјела, те на тај начин добити своје прекоокеанске територије – открио је Мило.

А како сазнајемо, дипломатије сусједних земаља већ су обавјештене и поздравиле су овакву одлуку званичне Подгорице. Србија ће тим потезом коначно добити излаз на море, па ће назив градића Бродарево у потпуности добити свој смисао. Такође, као што се може видјети на мапи, излаз на море ће добити и Република Српска, што ће изједначити њен положај са Федерацијом БиХ која већ има свој излаз на Јадран преко Неума.

Аутор: Блажо Водочеп

Прочитајте још: 

Mило Ђукановић се одрекао сина јер га је добио док је био Србин

Скупштина Црне Горе поништила брак кнегиње Зорке са Петром I Карађорђевићем

 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *