Грицкате нокте на ногама? Ево 8 савета како да се решите те гадне навике

Свако од нас пре или касније је осетио потребу да грицка нокте на ногама. Но, неки то чине и у друштву, не примећујући да их други људи посматрају. Најбољи начин да одбаците грицкање ноктију у друштву јесте да потпуно одбаците ову ружну навику, односно да то не чините ни када сте сами код куће.

Грицкање ноктију на ногама може изазвати проблеме са варењем (фото: pixabay.com)

Чак и најбоље изгрицкани нокти су неравни на врху, рецкасти као тестера. Па уколико не намеравате да њима режете панел плоче за техничко у школи, или да чешљате гриву лава, признаћете да такав изглед ноктију није ни леп ни користан.

Доносимо вам стога делотворне методе како да се ратосиљате ове пошасти.

  1. Грицкање супститута

Купите вештачке нокте и носите их увек са собом. Када на улици, у позоришту, дискотеци или на пословном састанку осетите потребу да грицкате нокте на ногама, само отворите кесицу вештачких ноктију и грицкајте их. Уколико сте на састанку, изгрицкане делиће немојте пљуцкати по поду, већ у пепељару, а на улици, дискотеци или у позоришту их слободно можете пљуцкати око себе. Ипак, недостатак ове методе је што не одвикава од грицкања, па у случају да заборавите кесицу са вештачким ноктима, можете пасти у искушење да грицкате оне праве.

  1. Мазање ноктију омрзнутом храном

Сви ми нешто волимо и нешто не волимо да једемо. Па ако рецимо не волите ананас, парадајз, кајмак или чоколаду, намажите нокте соком од ананаса или парадајза, односно кајмаком или чоколадом. Преврнуће вам се желудац од саме помисли да примакнете ножне нокте устима.

  1. Мазање ноктију забрањеном храном (сланином)

Мазање ноктију на ногама храном која нам је забрањена или смо је сами себи забранили веома је погодан метод за одређене категорије грицкача. Иако се и друга храна може применити, сланина је најбоља и најпогоднија за овај метод. Она је, најпре, универзално средство за све категорије „забрањених“, а сем тога, од ње лепо остаје масноћа на ноктима. Овај метод ће помоћи у одвикавању како вегетаријанаца и вегана, тако и припадника одређених верских конфесија којима је забрањено свињско месо, или оних других којима је забрањено било какво месо уколико је у току пост.

  1. Орање земље ноктима

Изађите босоноги на њиву или било коју другу земљану површину и почните да ноктима гребете и копате земљу. Прљави и неуредни нокти на ногама неће бити нимало привлачни за грицкање.

  1. Окивање ноктију у метални оклоп

Нокте можете премазати течним металом, који, када се стврдне, постаје оклоп вашег нокта. Метал ће заштитити ваше нокте и нећете моћи да их грицкате. Циљ сваког грицкања ноктију јесте да се одгризе део нокта, што са оваквом заштитом неће бити могуће, па ћете брзо одустати. Јер, једино што можете постићи је да оштетите зубе и да вам се после ругају како сте шкрбави.

  1. Димљење ноктију запаљеним новчаницама

Сваки пут када ухватите себе да грицкате нокте на ногама, узмите новчаницу од хиљаду динара и запалите је, те њоме „окадите“ ножне прсте. Дим новчанице који остаје на ноктима има такво дејство да они неће више бити тако пријатни за грицкање. Ово чудесно својство се приписује заштитним елементима који су инкорпорисани у папир новчанице, попут заштитне нити, специјалних боја, сувог жига  и слично, то јест елемената који, иначе, дају новчаници на важности. Уколико не успе са хиљадарком, пробајте са спаљивањем новчанице од две или пет хиљада динара. За теже случајеве потребно је прећи на другу валуту, па ножне нокте димите спаљеним новчаницама од 100, 200 или 500 евра. Иако нешто скупља, метода димљења ноктију спаљеним новчаницама сматра се веома ефикасном за одвикавање од грицкања.

  1. Туђа обућа

Чарапе су често добра заштита од грицкања ноктију. Ипак, када видите да некоме вири палац из чарапе, то је поуздан знак да та особа грицка нокте преко чарапа. Исто важи и кад су чарапе зарозане код прстију. А уколико су чарапе синтетичке, ето невоље за желудац. У том случају боље је користити памучне или вунене чарапе. Али како да они, којима је фетиш баш грицкање ноктију преко чарапа, напусте ту навику? Ништа лакше. Потребно је само да на кратко обујете туђу обућу: татине ципеле, женине чизме, комшијине патике, бабине папуче… Величина обуће није толико битна, битно је да прсти могу да уђу. И што старија обућа, то је ефекат бољи. Након обувања туђе обуће, биће вам гадно да нокте у чарапама примакнете устима.

Панургије Чичамичић

Учланите се у нашу фејсбук страницу кликом ОВДЕ.

Прочитајте још: 

Кафа најчешћи узрок авионских несрећа

Новинар оклеветао пријатеља како би заједно поделили одштету

Шизофреничар умислио да га неко прати на Твитеру

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *