Грађани Чикага срећни због загађења: „Сва срећа да постоји глобално загревање, иначе би ова зима била погубна“

ЧИКАГО – Иако се амерички председник Доналд Трамп поводом јануарских поларних температура на северу и северозападу САД огласио твитом: „Шта се то догодило са глобалним загревањем“, преживели грађани Чикага су изразили задовољство што оно ипак постоји.

Да нема глобалног загревања, ова зима би била фатална за север САД (фото: Јутјуб скриншот)

– Минус 53 степена и није тако страшно, тако да смо издржали. Не могу да замислим шта би се догодило да нема глобалног загревања. Температуре би могле да се сурвају на минус 53,5, можда чак и минус 54 степена. А то сигурно не бисмо преживели  – каже за Чикаго Трибјун Дерек Студински, житељ овога града.

Он је додао да не зна како су грађани Минеаполиса издржали минус 54.

– Мора да имају дебљу кожу од нас – сматра Студински.

Промрзли грађани Чикага (фото: Јутјуб скриншут)

Аманда Роквел верује да је глобално загревање нешто најбоље што се догодило Америци, иначе би „ова зима била погубна“.

– Сад је битна борба за сваки степен. Тако да, доле Кјото протокол, и надам се да га Америка никад неће потписати. Потребно нам је што више загађења како бисмо преживели ове хладноће – нагласила је она.

Чикаго и залеђено језеро Мичиген (фото: Јутјуб скриншпут)

А Елиот Милсап имао је жестоку примедбу на Трампов твит.

– У тој реченици фали реч „дођавола“. Према америчком правопису неправилно је написати тако како је написао председник Трамп, већ би правилно било: „Шта се то дођавола догодило са глобалним загревањем“. Није ни чудо да нам се дешавају овакве хладноће, кад имамо председника који не уме да их отера дођавола – огорчен је Милсап.

Стручњаци, пак, наводе да се овакве хладноће дешавају сваких 25 година. То што их нико у Илиноису не памти, објашњавају честим селидбама грађана.

– Познато је колико се Американци често селе, па нико и не дочека 25 година у једном месту. Тако да они који данас живе у погођеним областима то не памте, а оне који су се одселили одатле баш брига – објаснио је експерт за метеорологију Дејвид Оберман.

Ипак, сличне температуре забележене су пре само пет година, када су се Ескими спремали да покоре САД, а пингвини ишли на летовање у Флориду, до које је такође допирао ледени покривач. Стога поједини експерти постављају питање да ли је овогодишња поларна зима последица нове грешке на ХААРП систему, као те 2014. године, када је грешком, уместо Србије, залеђена Америка.

Аутор: Кларк Кент

Прочитајте још:

Антарктик одбио да прими више од милион избеглица из САД

Теоретичари глобалног загревања одахнули кад су у августу почеле летње температуре

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *