Власти у Београду одустале од идеје да возачи временом одустану од вожње кроз нову пешачку зону која је требало да никне

БЕОГРАД – Власти српске престонице одустале су од плана да пешачку зону Трга Републике прошире на Коларчеву улицу и део Македонске, онај од Трга до Дома омладине, у ком случају је  било планирано да замоле возаче да више не возе преко нове пешачке зоне.

Коларчевом улицом нико не вози, иако нема гужве уопште (фото: Филип Вишњић)

Главни инжењер Градимир Неимар објаснио је да је била осмишљена читава стратегија како да упорне возаче, који не реагују на молбе и разумна уверавања, обесхрабре од вожње улицама које су претворене у пешачку зону.

– Уколико молбе не помажу, прво би се кренуло са постављањем жардињера и стубића. Па уколико дође до померања жардињера и гажења стубића од стране возача, постављале би се и рампе и друге барикаде, и све тако док возачи сами не одустану од коришћења Коларчеве и дела Македонске улице и потраже алтернативне правце кретања  – рекао је Неимар за Студио Б.

Међутим, упркос постигнутим успесима у пробном периоду, на крају се одустало од генијалне идеје ширења Трга Републике.

– Показало се да возачи већ одустају да возе раскопаним улицама унутар ограђеног грађевинског простора, и да се већ сада одлучују за алтернативне правце кретања. Не хајући за незапамћене гужве на алтернативним правцима, они бирају баш њих, показајући високу грађанску свест, уместо да возе кроз ограђени и раскопани простор у којем нема ама баш никаквог саобраћаја. Е, сад, зашто се одустало од проширења прешачке зоне кад је већ постигнут такав успех, струка нема одговор. То морате да питате градске власти – казао је Неимар.

А власти у Београду не само да су одлучиле да без икаквог образложења одустану од плана проширења пешачке зоне, већ су ретроактивно закључиле да таква одлука никад није ни постојала.

– Ко, каква одлука о проширењу пешачења, мислим, пишаћке зоне… пешачке зоне? Ко рек`о? Ја рек`о? Не, не, па ево питајте Андреју Младеновића. Ма нисмо ми то… Е, знам, то је био план оних претходних, да, да, Ђиласових, да затворе Коларчеву и део Македонске, то је њихово. И сад кад смо ми почели да реконструишемо Трг, неко је то извукао из нафталина, па нам подметнуо као да смо то ми који хоћемо да га ширимо. Мислим трг, а не нафталин – објаснио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Аутор: Давид Штрбац

Прочитајте још:

Комунална полиција ће хапсити Београђане који не могу да докажу како су од куће доспели у други део града

Све спремно за рушење Смедеревске тврђаве због дивље градње, јер Ђурађ Бранковић није имао дозволу

ОВУ ИЗМЕНУ НИСТЕ ЗНАЛИ: Купљено месо морате превозити до куће у фрижидеру, иначе ће га полиција одузети

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *