Национална служба за статистику запошљавања

Због повећане смртности радно способних, све мање незапослених у Србији

Национална служба за статистику запошљавања

Економска криза све више показује тренд саморегулације

БЕОГРАД – У Србији је за четири одсто смањен број незапослених у односу на претходну годину, а за то можемо да захвалимо повећаној смртности радно способног становништва, саопштила је Национална служба за запошљавање. 

Истраживање које је спровела ова институција показало је да економска криза има и својих добрих страна, те да недостатак новца узрокује немогућност лечења оболелих, па чак и немогућност исхране гладних, што доводи до њихове ране смрти и смањења броја оних који су на терету државе.

“Незапослени углавном умиру од глади и болести, али није редак случај да од стреса и напорног доказивања на послу оболе и запослени, или да премину од недостатка плате. Њиховом смрћу се уступа место неком незапосленом и на тај начин такође смањује општа незапосленост. Тиме што не доживе пензију стиче се дупла корист, јер се смањују издаци државе у те сврхе”, наводи се у саопштењу и додаје да на овај начин економска криза показује тренд саморегулације.

“Добра вест је и то што ће по принципу природне селекције преживети најјачи и најотпорнији организми, чиме би наша нација ојачала”, закључује се у саопштењу. 

Српска напредна странка изразила је задовољство овим резултатима и саопштила да је за само годину и по дана, у циљу смањења незапослености, “успела да знатно повећа смртност становништва, које је за време владавине демократа било у драстичном опадању”.

На то је оштро реаговала Демократска странка тврдњом да су изнети подаци неистинити, те да је “смањење незапослености узроковано запошљавањем 30.000 напредњачких кадрова у државној администрацији и јавним предузећима, а никако повећаном смртношћу становништва”.

“Штавише, смртност је била далеко већа у време када смо Владу водили ми, а лажним подацима о њеном садашњем повећању СНС покушaва да прикрије партијско запошљавање”, навео је ДС.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *