Prvi svetski rat Srbi

Због кашњења у припремама, 100 година од почетка Првог светског рата биће обележено 2016. године

Prvi svetski rat Srbi

Прослава стогодишњице Цера и Колубаре ући ће чак у 2017. годину

БЕОГРАД – Припреме за обележавање стоте годишњице од почетка Првог светског рата увелико касне, то јест нису ни започете, јер нема пара, па ће церемонија моћи да се одржи тек 2016. године, саопштили су у Српској академији наука и уметности.

Историчар и дописни члан САНУ Драгољуб Живојиновић објаснио је да је због недостатка средстава морала бити урађена ревизија плана обележавања 100 година од почетка Првог светског рата.

– Организацију ћемо моћи да започнемо тек 2016, а завршимо у првој половини 2017. године. Сто година од атентата Гаврила Принципа на Франца Фердинанда према том плану, уместо на Видовдан 2014. године, обележићемо на Митровдан, 08. новембра 2016. године, што ипак има своју симболику, јер је Митров данак хајдучки растанак. Стогодишњицу Битке на Церу моћи ћемо да прославимо 22. јануара 2017, а оне на Колубари највероватније 25. априла исте године  – рекао је дописник САНУ.

А његов колега историчар Данило Шаренац каже да је и добро што ће прослава каснити.

– Тако ћемо моћи на миру да погледамо шта планирају Аустријанци и Немци, као губитници рата, да изнесу на церемонији 100 година од Сарајевског атентата. Постоје најаве да ће покушати ревизију историје у њихову корист. Има индиција да ће изнети тезу да су победили у том рату, а да је Србија због последица пораза изгубила тада Баварску и Штајерску. Свакако ћемо имати довољно времена да на нашој прослави 2016. године припремимо научни одговор – рекао је Шаренац. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *