Јацењук СССП

Украјина потписала СССП са Европском унијом

Јацењук СССП

Јацењук се мало штрецнуо кад је видео назив јер се уплашио повратка ере Совјета

КИЈЕВ – Вршилац дужности премијера Украјине Арсениј Јацењук потписао је данас са представницима Европске уније Спорни споразум о стабилизацији и придруживању (СССП).

– Морам признати да сам се мало штрецнуо кад сам видео скраћени назив споразума, јер ми се на тренутак учинило да је у питању СССР. Одмах ми је пао на ум кошмар који сам сањао претходне ноћи како уместо у ЕУ Украјина улази поново у Совјетски кавез, овај хоћу рећи савез. Међутим, ови из ЕУ су ми објаснили да је грешком додато оно Спорни испред назива, јер се у свакодневном говору тако одомаћило, с обзиром да га Јанукович није прихватио, па је приликом диктирања дактилографкињи тако речено – објаснио је Јацењук зашто је споразум постао СССП уместо ССП.

Он је нагласио да, кад је грешка примећена, времена за  исправку није било.

– Враћање споразума на исправку могло је бити погрешно протумачено као одбијање, па би ови из партије Свобода могли да ураде нама оно што нису успели Јануковичу. Евромајдан је још ту и ионако су били замастили конопе за вешала, па су разочарани што су остали неупотребљени. А ја патим од гушавости и тешко дишем, па би ми конопац јако шкодио здрављу – казао је Јацењук.

Иначе, са ЕУ је потписан само политички део СССП-а, али није јасно да ли се он односи и на Крим који је данас званично приступио Русији. Што се економског дела споразума тиче, Европска унија ће сачекати док се Украјина мало снађе. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *