Hašim Tači Nobelovac

Тачи добија и Нобела за медицину због унапређења на пољу пресађивања органа

Hašim Tači Nobelovac

Златне руке Тачијеве – нова метода садржана је у максими "Жртвујеш српски, спасиш људски живот"

ПРИШТИНА/ВАШИНГТОН – Хашиму Тачију, бившем лидеру ОВК, ненасилне организације гандијевског типа, поред већ виђене Нобелове награде за мир, смеши се и Нобелова награда за медицину, сазнаје наш портал из два независна извора, од којих је један близак Белој, а други Жутој кући.

Ова вест је као бомба одјекнула међу светски познатим хирурзима, али и глобалним фармацеутским кућама које финансирају све владе света. Иако Тачи није лекар по професији, а још мање хирург, заслужан је за јединствену, никад досад примењену методу трансплантације бубрега, срца, јетре, слезине, коштане сржи, коже и других органа, а све то кошта колико и вађење зуба!

– Та прича је завршена. Тачи је обећао да ће заузврат да едукује прво америчке хирурге како да изваде бубрег без анестезије, у нестерилним условима, а то ће на годишњем нивоу здравственим установама донети на милијарде долара уштеде. Као што знате, анестезија је скупа, лекови током операције још скупљи, а да не говорим о терапији против одбацивања органа. У време ове глобалне кризе, сваки долар нам је важан. Тачи је успео да изведе операцију на начин који никада није виђен у историји светске хирургије – објашњава наш извор из Беле куће.

Сам Тачи, не кријући задовољство због кандидатуре за Нобела, објаснио је за приштински Коха Диторе да му је хирургија друга љубав у животу. Због тога је, како наглашава, желео да да свој допринос тој грани медицине развивши методу да један живи донор свих органа, може да спаси много живота!

– Први бубрег који смо извадили у нашој клиници „Жута кућа“ на северу Албаније доказао је одрживост моје тезе да та операција није ризик по пацијента, јер врло брзо умире, а да је такав орган итекако употребљив за тешко оболелог човека. Решили смо да уштедимо медицини на анестезији, лековима, средствима за стерилизацију и покренемо клиничку студију – наводи Тачи.

Он каже да се први пријавио Србин који је, наизглед невољно, али заправо са скривеним одушевљењем, јер такви су Срби, желео да учествује у студији.

– Зачудо, он је умро када смо му извадили срце, али тај орган је спасао други живот. Као што су и остали његови органи продужили живот некоме. Касније је статистика показала да један Србин у просеку спаси осам живота  – објашњава Тачи.

А амерички конгресмен Елиот Енгел, који је претходно већ предложио Тачија за Нобелову награду за мир, одушевљен је овим вестима.

– Две Нобелове награде? Зашто да не? Тачи је изузетан хуманиста и добротвор, био је лидер ненасилне терористичке ОВК и као велики пацифиста заслужио је Нобелову награду за мир. Ако добије и ову за медицину, па то ће бити сјајно! Колико видим, он је унапредио те хируршке захвате и сад више не мора да се чека да донор умре. Жртвује се један српски живот, а спашава бар један људски, па то је изванредно! – одушевљен је конгресмен Енгел.

Редакција Наше Патке честита премијеру КиМ Хашиму Тачију на две заслужене номинације за Нобела. Предлажемо да напише књигу, рецимо “Сви моји злочини”, како би добио и трећу кандидатуру, ону за књижевност, а могао би да конкурише и за четвртог Нобела, на пољу економије, јер се буџет Косова пуни на потпуно несвакидашњи начин, од трговине дрогом.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *