Цедевита Цибона

Спорт победио мржњу: Делије и Гробари навијали за Хрвате

БЕОГРАД – Полуфиналне утакмице фајнал фора Јадранске лиге показале су једно ново лице српских навијача, победу над националним страстима исказану у жељи да загребачки тимови београдске. По први пут Гробари и Делије здушно су навијали за хрватске клубове. 

Иако су утакмице пратили покрај малих екрана, најпре су у четвртак “гробари” из петних жила навијали да Цибона надигра Црвену звезду, а потом и “делије” грчевито навијале да Цедевита елиминише Партизан. И једни и други прославили су успехе својих љубимаца. Навијачи Партизана славили су победу “цибоса”, а дан касније навијачи Звезде били су у еуфорији због тријумфа Цедевите над црно-белима, кошем у последњој секунди сусрета. 

Мића Прангија, навијач Партизана, каже за Нашу Патку да је са друштвом посматрао меч између Звезде и Цибоне у кафићу. 

– Точило се пиво и чашћавали смо све у локалу кад смо видели како пургери разваљују цигане. Ма каква Евролига, де бре Звезда да игра у Европи? Супер шут за три поена 32-2, хаха, ма де сте кренули? Хахаха! Радоњић најбољи тренер АБА лиге, реци брате, хахаха! Али срца су нам стала кад је Цибона пустила Звезду да у завршници направи драму и готово преокрене. Срећом, брате, Блесингем није дао, онај мали пикавац их је вртео све ко на рингишпилу – каже Мића Прангија и додаје да је по завршетку утакмице наступило неописиво славље за њиховим столом.

Како каже, одмах су кренули да се врте телефони других гробара да честитају једни другима победу Цибоне и зову једни друге на пиће.

С друге стране Лошми Шаула, навијач Звезде, каже да се црвено-бело друштво окупило код њега кући кад су играли Цедевита и Партизан. 

– Ма доста ми је више тог Вујошевића, шта се више трипује? Само нешто кука, нема пара, а доводи НБА играча у тим. И не да прстен, као. Не да ће дати прстен, него ће га и жена оставити, има и тај прстен да му скинемо, бре! Е, па кад је онај црнац из Цедевите, како беше, Нолан, звизнуо трицу у задњој секунди, замисли сине, и ја и Шоне ортак викнемо у исти мах: “Има Бога!”. Ма као да ми је пао камен са срца! Па кад смо кренули да рокамо петарде, топовске ударе кроз прозор, сине, славило се, пило се, лудило – прича Лошми. 

А на питање за кога ће навијати у финалу, за Цибону или Цедевиту, и гробари и делије сложно одговарају: “За Хрвате”.

Заиста је лепо видети како је љубав према кошарци успела да победи мржњу и национализам и да се бар на тренутак забораве ратови и трвења из прошлости. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *