wall street panika lazar krstic

Прети крах Њујоршке берзе због вести о одласку Лазара Крстића из САД

wall street panika lazar krstic

На Волстриту је завладала паника да би се могла поновити 1929. година

ЊУЈОРК – Вредности акција и обвезница на Њујоршкој берзи почеле су муњевито да падају пошто је потврђена вест да се највећи економски стручњак у САД Лазар Крстић враћа у родну Србију.

Вест о одласку Крстића шокирала је америчку стручну и привредну јавност, а због страха од економске неизвесности после Крстићевог одласка брокери на Волстриту панично распродају акције. Уколико се овакав тренд због Крстићевог напуштања САД настави, еконoмија ове земље би могла поново да доживи такозвани “Црни петак” то јест, потпуни крах берзе.

Страх од понављања сценарија из 1929. године уселио се и у Белу кућу, а потпредседник САД Џозеф Бајден на ванредној конференцији за штампу рекао је да је одлазак Крстића из САД највећи ударац за ту земљу после убиства председника Џона Фицџералда Кенедија.

– Једино је Крстић умео да одржава у равнотежи крхку економију САД. Он је највећи економски експерт у историји човечанства. Америка се сусреће са највећим искушењем у историји. Председник Обама и ми остали размишљамо да поднесемо оставке – очајан је Бајден.

Он је потврдио да је Стејт департмент већ ступио у контакт са председником Владе Србије како би га измолио да Крстић бар у слободно време саветује председника Обаму.

– Надамо се да ће нам Србија помоћи и да ће дозволити Крстићу да спашава и нашу економију бар у слободно време. Срби су наши традиционални савезници, ми смо учинили доста за њих и верујемо да ће нам изаћи у сусрет и позајмљивати Крстића у слободно време – рекао је Бајден.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *