Benfika Srbi

Потугалска мањина у Бенфики у страху од асимилације од већинског српског живља

Benfika Srbi

Неки застрашени португалски играчи већ затражили промене презимена и додавање "ић"

ЛИСАБОН – Неколико преосталих Португалаца у тиму Бенфике из Лисабона, страхују да би могли бити асимиловани и постати Срби након велике најезде фудбалера из Србије у овај клуб.

– Већ су нас натерали да почнемо да учимо српски. Чак је нам и тренер Жорж Жезус рекао да је то добро како бисмо се боље споразумевали на терену. Ипак, ми се плашимо да иза свега стоји жеља да нас асимилују, а да је тренер Жезус легао на руду и да је или потплаћен или да не сме да им се супротстави – казао је за лисабонски спортски лист Рекорд један играч Бенфике чије име није наведено из страха за његово место у тиму.

Он подсећа да су недавно српски играчи чак натерали администратора фејсбук профила Бенфике да постави статус на српском језику и на ћирилици: „Здраво Србија, многи фанови Матић, Ђуричић, Марковић, Митровић, Сулејмани, Фејса, постоје у Србији?“

– Цела Европа зна да Срби важе за опаке момке, а ипак су их довели толико да је у потпуности измењена етничка структура клуба. Неки играчи у клубу су већ толико застрашени, да су поднели захтеве за променом презимена, односно да постојећим додају наставак „ић“ или „овић“ – казао је овај играч Бенфике.

Иначе, поред играча, велики број колониста из Србије већ је у великом броју запосео и део Лисабона у којем је смештен стадион Бенфике, па су из тог краја потиснули не само домаће Португалце, већ и Кинезе. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *