Откривена најмања пирамида на свету, висока 3 cm

piramidica

Према натпису, градња пирамиде трајала је 43 године и у њој је учествовало 150.000 робова (фото: Филип Вишњић)

КАИРО – Британски археолози открили су у Египту, у области Абу Раваш, најмању пирамиду на свету, висине свега три центиметра. Откриће је утолико мање, имајући у виду да је у пирамиди пронађено право богатство давно изгубљених артефаката.

До открића ове грађевине дошло је готово случајно, захваљујући Гугловим сателитским снимцима које су археолози посматрали преко интернета. Поглед им је пао на велику пешчану дину висине преко 500 метара, чији је облик био исувише правилан и подсећао на пирамиду.

– Када смо уклонили песак, открили смо на дну најмању пирамиду на свету, високу свега 2,98 центиметра. А унутра нас је чекало невероватно богатство артефаката. Већ на самом улазу, стајала је исписана камена плоча ширине 16, а висине девет метара. То нас је посебно фасцинирало, јер није јасно како су стари Египћани пре 6.000 година знали за дигитални телевизијски формат 16:9 који ми тек сада употребљавамо у 21. веку. Иначе, натпис на плочи исписан је на хијероглифском, хетитском и винчанском писму – рекао је вођа археолошког тима Џон Еванс.

Како је навео, део натписа који је дешифрован говори да је изградња пирамиде трајала 43 године, а у градњи је учествовало 150.000 робова. Уписано је и име главног пројектанта и то је био извесни Размодес.

У пирамиди је пронађен одлично очуван саркофаг и у њему мумифицирано тело фараона, а тек треба ДНК анализом да се утврди којој династији је припадао.

– У пирамиди је сахрањено 20.000 робова, 35 крокодила, 10 мачака, два пса и један ирвас, што је занимљиво, јер у то време није било деда мразева. Претпостављамо да је фараон који је саградио пирамиду веома мудро одлучио да то буде најмања пирамида како би је лакше сакрио од пљачкаша гробница. У томе је у потпуности успео, јер су за све ово време артефакти остали практично нетакнути, укључујући велике количине накита од злата, сребра, ћилибара, слоноваче и неколико ручних сатова марке ролекс – казао је Еванс.

Аутор: Панургије Чичамичић

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *