taxi ulaz

Од данас и у такси возила само на предња врата

taxi ulaz

Инспекција проверава да ли је такси возило прописно обележено према новом правилнику

БЕОГРАД – Након што је пре три месеца уведено правило да возила ГСП-а на почетној станици отварају само предња врата за улаз путника, од данас исто важи и за такси возила.

Ово правило је додуше нешто модификовано због специфичности рада такси службе. У складу са тим, за њих се почетном станицом сматра било које место на којем се такси заустави да прими путнике.

Да би сели на задње седиште, путници ће од сада морати да у такси возила улазе искључиво кроз предња десна врата и провуку се кроз простор иза сувозачевог седишта. Наравно, ако је реч о првој станици. Уколико такси успут прима још путника, за њих ће бити дозвољено да улазе и на врата која су иначе предвиђена за излаз.

Град Београд ће увести контроле, како би проверио да ли таксисти поштују најновије прописе, под претњом одузимања дозвола за таксирање. Како је речено, кршења прописа неће бити толерисана, а једино неће бити надзирана она такси возила која поседују само предња врата. Уколико таквих буде у будућности у такси служби.

А таксисти уверавају да нема разлога за бојазан да ће они прекршити правило забране уласка на задње седиште кроз задња врата.

Таксиста Божидар Чаркић каже да се одавно није овако забављао као јутрос, када је видео како дебела жена покушава да се провуче на задње седиште.

– Замислите мечку која покушава да се провуче кроз Џеријеву мишју рупу, е тако је то изгледало отприлике, једва је жена могла и главу да провуче – кроз смех прича Божидар.

Он каже да госпођа никако није могла да уђе тим путем иако је супруг покушао да је угура, а таксиста није смео да крши уредбу градских органа.

– На крају сам провозао њеног супруга један круг око кварта, па смо се вратили по њу, како би могла да уђе на задња врата, јер то онда формално није више прва станица – објаснио је Божидар.

И његов колега Миливоје Кратеж истиче да му је овакво решење улепшало дан.

– Заиста, мислим да је овакву одлуку донео некакав шаљивџија да нас разоноди. Колико сам се само смејао када сам видео како је једном типу свилена кошуља запела док се провлачио преко седишта, па кад је тргнуо, поцепала се ко дуплерица дневних новина. И сва дугмад му попуцала од силине тразаја, излетела кроз отворен прозор и рафално погодила у лице полицајца на тротоару који се расправљао са неким чичом. На крају га је полицајац онако раздрљеног одвео са лисицама везаним позади – са устима развученим од ува до ува наводи Миливоје.  

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *