Štampa dnevna i ostala

Новинар оклеветао пријатеља како би заједно поделили одштету

Štampa dnevna i ostala

Два пријатеља сковала су план како да постану полумилионери, јер су добили по пола милиона

БЕОГРАД – Новинар једног београдског дневног листа оклеветао је свог пријатеља, једног истакнутог политичког активисту и малог привредника. Епилог је да је његов пријатељ тужио новину, да би заједно поделили одштету од милион динара, открива Наша Патка. 

– Имам приватну фирму и био сам у неким кредитима и дуговима. Иако сам давао најповољније понуде, никако нисам успевао да мојој фирми прибавим неке од послова државних набавки, јер сам опозиционар. Увек су ме побеђивали јачи буџовани од мене, са бољим политичким везама – прича за наш портал И. М. чији је пун идентитет познат нашој редакцији. 

Он наводи да је са својим старим другаром, дугогодишњим новинаром, сковао план како да се домогну новца који им је судбина неправедно измакла.

– Он је написао текст у којем ме оклеветао да сам мојој фирми намештао послове са државом, без тендера, користећи најгрубље квалификације, и називајући ме пљачкашем, шарлатаном и коњокрадицом, уз наслов у којем каже да ме треба обесити на ченгеле. Потом сам ја тужио лист за који он ради и пресуђено је у моју корист, јер је било врло лако доказати да моја СТР радња никад није добила ниједан посао од државе, и да нисам појахао ни камилу, а камоли коња – открива И. М.

А новинар Н. Б. каже за Нашу Патку да му је новина (назив познат редакцији), дуговала пет месечних плата, 14 уплата пореза и доприноса, разлику на име обећане и исплаћене зараде, разлику на име стварних и уплаћених доприноса за периоде у којима су уплаћивани, неплаћен прековремени рад и неплаћено законско увећање тог рада за 26 одсто, неплаћен рад празником и неплаћено законско увећање вредности тог рада за 110 одсто, неискоришћени део годишњег одмора због погрешног обрачуна законског броја радних дана на његову штету, два нерефундирана такси рачуна, један за Беотакси, други за Алфа такси, као и камате на све то. 

– Закон о раду савршено лоше штити запослене код приватника у Србији, а посебно новинаре, па ми није преостало ништа друго него да овим путем наплатим оно што ми се дугује – правда се Н. Б., који је недавно, након овог случаја, и напустио новину јер му је прећено отказом

Он наводи да је одштета коју је добио на овај начин недовољна да му надокнади цео дуг и душевну патњу због приморавања да обавља прљав посао у непоменутим новинама.

– Није ми било први пут да напишем неистину. Ипак, раније се то дешавало кад ми уредник промени текст пре објављивања, јер му се боље уклапа у наслов који жели, па ја испаднем грбав, то јест, испадне да ја лажем, јер је остао само мој потпис испод чланка. Сада је то било са намером. Ово је мали корак за новинара, али велики за новинарство – закључио је овај новинар.

Он је одлучио да пола милиона динара које је добио на овај начин поклони у хуманитарне сврхе, то јест себи, пошто је радом у овим новинама осиромашио. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *