hijeroglifi

Хрват полупао плоче са хијероглифима мислећи да су на ћирилици

hijeroglifi

Од хијероглифа му се причинило да су ознаке из Вуковара какве је видео на телевизији

ЗАГРЕБ – Фрањо Тупић (24) из Загреба ухићен је данас у Археолошком музеју у Загребу јер је разбио три таблице са египатским хијероглифима мислећи да су у питању натписи на ћириличном писму.

Фрања је најпре савладало обезбеђење музеја које га је затим предало полицији.

Стручни дјелатник сарадник Археолошког музеја Игор Уранић изјавио је да је овај инцидент катаклизма за археологију.

– Потпуно су уништене три у свијету јединствене плоче из времена 22. династије које су настале негдје у 8стољећу прије нове ере. Док је разбијао плоче о тло и потом скакао по њима, тај умно растројени младић вриштао је: “Избаците ћирилицу из Хрватске!“. Послије уништења нашега главног експоната, од којег су остале само крхотине, доведено је под упит даљње постојање Египатског одјела у Архелошком музеју Хрватске  – упозорио је Уранић.

Одвјетник Адвокат Анте Трут, бранилац Фрања Тупића, каже да ће се његов клијент бранити неписменошћу. Тупић се, наиме, раније није сусретао са ћирилицом, те зато није схватио да је реч о египатским хијероглифима.

Фрањо је јучер навечер гледао вијести о увођењу ћирилице у Вуковар. Под утиском тога прилогаданас се запутио у Археолошки музеј Хрватске како би погледао поставку тисућљетње повијести Хрватске. Но, он је омашком залутао у Египатски одјел гдје му се причинило да симболи које је угледао сличе на натписе на ћириличним таблама које је гледао на телевизији – објаснио је одвјет адвокат Трут. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *