Milo Milanovic Tesla Andric

Црна Гора повукла амбасадора из Хрватске јер су Црногорце Теслу и Андрића прогласили Хрватима

Milo Milanovic Tesla Andric

Највећи доказ да је Никола Тесла био Црногорац је то што је био геније

ПОДГОРИЦА – Званична Подгорица саопштила је да прекида дипломатске односе са Загребом након изјаве хрватског премијера Зорана Милановића, на прослави уласка Хрватске у Европску унију, да су научник Никола Тесла и нобеловац Иво Андрић најпознатији Хрвати.

Црна Гора је јуче повукла свог амбасадора из Загреба Игора Грађевића и свела своје односе са Хрватском на ниво отправника послова.

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је тим поводом за Телевизију Црне Горе да је то једина логична реакција, након што је Хрватска игнорисала захтев да се јавно извини због неистине изречене 30. јуна пред великим бројем европских званичника.

– Црна Гора је већ 1. јула упутила протест хрватској Влади, а наша амбасада је предала оштар демарш. Међутим, како нијесмо добили никакав одговор, одлучили смо да „демарш“ скратимо на „марш“, или још краће „мрш“. Сматрамо да је проглашењем знаменитих Црногораца Хрватима, Загреб нанио велику увреду Црној Гори и тиме нас увео у фазу лошесусједских односа двије државе. Мислим да је сваки Црногорац поносан на Теслу и Андрића, који спадају у најсвјетлија имена црногорске науке и културе – рекао је Ђукановић.

А црногорски песник и хм… историчар Јеврем Брковић објашњава за Нашу Патку да су највећи научни ум свих времена и једини нобеловац са подручја бивше Југославије, пореклом из Црне Горе.

– Као што је опште познато и признато у свијету, Тесле потичу из братства Комненовића, које је огранак Бањана, црногорског племена на граници са Херцеговином. Када су одселили у Лику, добили су презиме Тесла, јер су имали широке и закривљене предње зубе налик овој тесарској алатки. Кажу да су имали и рупу по средини зуба, за извлачење ексера. Иначе, забуну доста уноси и то што се Тесла изјашњавао као Србин, али то се мисли Србин по вјероисповјести, будући да тада још није постојала Црногорска православна црква – истиче Брковић.

Он додаје да о Теслином црногорском пореклу сведочи „и то што је био геније“.

– И Дејан Савићевић, који је без икакве сумње Црногорац, као фудбалер је добио надимак Геније, што говори о заједничким корјенима са славним научником – поентира Брковић.

Што се Андрића тиче, он наводи да је и његово порекло извесно црногорско.

– У то нема никакве сумње. Нобеловац Иво Андрић је поријеклом из централног дијела црногорског приморја. То доказује и присуство туристичких апартмана „Андрић“ у градићу Петровцу, једном од бисера црногорске обале – навео је Брковић.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *