Biljana srbljanovic i rodjaci karadzici

Биљана Србљановић исфрустрирана што јој презиме завршава на „ић“, јер је то подсећа на српска презимена

Biljana srbljanovic i rodjaci karadzici

Биљана показује колико њена мајка има чувених рођака који нису и њени рођаци

БЕОГРАД – Драмски писац, односно пискиња, Биљана Србљановић, изјавила је данас за лист „Данас“ да јој смета што јој презиме завршава на „ић“ јер је то подсећа на устаљена српска презимена.

– Не могу да поднесем чињеницу да носим презиме које завршава на „ић“, и, што је још горе, завршава на „овић“, па због тога моје презиме звучи као да је српско – рекла је Србљановићева, чији је ујак Радован Караџић, ратни председник Републике Српске, коме се у Хашком трибуналу суди под оптужницом за ратне злочине.

Она је додала да у иностранству често мора да објашњава како нема никакве везе са Србима.

–  Тај суфикс презимена које носим, та два сувишна слова, доста се ми правили проблеме у иностранству, јер сви погрешно мисле да сам Српкиња –  рекла је ова пискиња, иначе сестричина народног гуслара Луке Караџића, који је рођени брат хашког оптуженика Радована Караџића.

Србљановићева, чији је брат од ујака Драган Караџић, син народног гуслара Луке Караџића, а који је једно време скривао од хашке потере свог стрица и Биљаниног ујака Радована Караџића, наводи и да не може да прежали што нема неко сасвим обично страно име и презиме.

– Било које страно име које звучи скроз безвезе би ми одговарало. Као на пример, не знам… Леја Келер, рецимо – рекла је ова сестра од тетке Соње Караџић, ћерке Радована Караџића.

Упитана зашто није променила презиме кад се удала, она се штрецнула.

– Неки кажу да је брак превазиђена проститу…, пардон, институција. Али ако сам направила једну грешку, сигурно не бих начинила и другу и прихватила да носим мушкарчево презиме. Осим можда на твитер профилу… И то је ствар принципа. Ту не мислим на Гаврила Принципа, који је био прави срећник, јер му се већ из презимена, које нема „ић“, види да није био Србин. Углавном, постала сам позната под овим именом и не исплати ми се мењати га – рекла је Србљановићева, чија је ујна Љиљана-Зелен Караџић, супруга Радована Караџића, који проводи притворске дане у Шевенингену. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *